מהי תסמונת אשרמן ובאיזה אופן היא משפיעה על הפוריות?
תסמונת אשרמן היא מצב רפואי די נדיר, המאופיין בהיווצרות הידבקויות תוך רחמיות. מדובר למעשה בהיווצרות רקמה של צלקות בתוך חלל הרחם, שנוצרות כתוצאה מטראומה מסיבות שנציין בהמשך. צלקות אלה עלולות לגרום לדפנות הקדמיות והאחוריות של הרחם להידבק זו לזו, מה שמוביל למגוון בעיות פוריות, הפלות חוזרות ואי סדירות במחזור.
חלק מהמטופלות בעלות התסמונת חוות רק מעט הידבקויות מינוריות למדי בעוד שאחרות עשויות לסבול מצלקות נרחבות, המכסות באופן נרחב בהרבה את חלל הרחם. היקף ההידבקויות ומיקומן של הצלקות משפיעים רמת הפוריות והסיכוי להיכנס להיריון. במקרים המורכבים או ללא טיפול מתאים, קיים קושי ניכר להיכנס להיריון.
תסמינים נפוצים וסימנים מוקדמים
תסמונת אשרמן עשויה להוביל לשורה רחבה של תסמינים. אלה כמה מהמרכזיים שבהם:
אי הופעת המחזור החודשי היא אחד הסימפטומים האופייניים ביותר. הידבקויות מונעות מהדימום הווסתי לצאת באופן הטבעי מהרחם. מטופלות עשויות לעבור תקופות קצרות או ממושכות ללא מחזור או שתהיה הפסקה מוחלטת במחזור החודשי.
הידבקויות עלולות לגרום להתכווצויות באזור האגן, במיוחד בזמן המחזור. כאב עשוי להופיע לסירוגין או להיות ממושך יותר. כמו כן אפשרי שהוא יהיה קל יחסית או מציק הרבה יותר.
מטופלות עם תסמונת מהסוג הזה עלולות להתמודד עם הפלות חוזרות, לרוב בשלבים המוקדמים של ההיריון. הפלה מתרחשת כאשר רקמת הצלקת מפריעה להשתרשות ולהתפתחות תקינה של העובר.
הצטלקות משמעותית ברחם עלולה להקשות על העובר להשתרש בדופן הרחם. מסיבה זו ומסיבות נוספות מטופלות עם תסמונת אשרמן עלולות להתקשות להרות גם בשיא גילאי הפוריות.
מלבד הפסקת המחזור, מטופלות עשויות להבחין בשינויים אחרים כגון דימום קל מאוד, מחזור קצר או ארוך יותר מהרגיל, כתמים שלא במועד המחזור הקבוע. השפעות אלה נובעות משיבוש בתפקוד הרחם בשל ההידבקויות.
כיצד היסטרוסקופיה אבחנתית מסייעת באבחון תסמונת אשרמן?
היסטרוסקופיה אבחנתית היא הליך רפואי זעיר פולשני, המאפשר לרופא או לרופאת הנשים להביט ישירות בפנים הרחם באמצעות מכשיר ייעודי שנקרא, מטבע הדברים, היסטרוסקופ. טכניקה זו נחשבת כיום למקובלת ביותר לאבחון תסמונת אשרמן, בזכות היכולת לראות בבירור ובהגדלה את חלל הרחם.
הבדיקה מאפשרת לזהות הידבקויות ורקמות צלקתיות וכן תסמין חריג אחר. במהלך הבדיקה ההיסטרוסקופ מוכנס דרך צוואר הרחם לתוך הרחם. בעזרת תמיסת מלח סטרילית מרחיבים את חלל הרחם, כדי לשפר את יכולת האבחון.
הגינקולוג מתמקד בקירות הרחם, סוקר ומפרט את נוכחותם, היקפם ומיקומם של הידבקויות והצלקות. הממצאים מאפשרים לאבחן את התסמונת ואת רמת החומרה של התסמינים, לצורך מתן טיפול מתאים לאחר מכן.
האם תסמונת אשרמן מונעת הריון?
כאמור, תסמונת אשרמן יכולה לפגוע בפריון וכן עלולה להוביל להפלות. ההידבקויות התוך רחמיות עלולות להשפיע על כמה היבטים של תהליך ההפריה וההיריון כולו. ראשית, רקמת הצלקת עלולה לחסום את החצוצרות, למנוע מהזרע להגיע אל הביצית ולהפרות אותה.
בנוסף, גם אם מתרחשת הפריה של הביצית, הרי שהעובר עלול להתקשות בהשתרשות בדופן הרחם בשל היעדר רירית תקינה שאליה יוכל להיצמד. במקרים הקשים של התסמונת, ההידבקויות אף עלולות לפגוע בצורה ובמבנה הרחם, באופן שמונע התפתחות וגדילה של העובר.
היסטרוסקופיה ניתוחית: הפתרון האולטימטיבי להידבקויות ברחם
היסטרוסקופיה כירורגית היא הליך זעיר פולשני שמטרתו לא רק לאבחן את התסמונת אלא גם לשמש כפתרון טיפולי. למעשה, זוהי שיטת הטיפול המרכזית להסרת הידבקויות תוך רחמיות. במהלך הטיפול, הגינקולוג משתמש במכשירים ייעודיים שנועדו להסיר בזהירות את רקמת הצלקת. ההיסטרוסקופ מוכנס דרך צוואר הרחם, לאחר הרחבת הרחם בעזרת תמיסת מלח בדומה לבדיקת אבחון.
לאחר סקירה מקיפה של חלל הרחם נעזר הרופא המנתח בכלים שנועדו לאפשר הסרה בררנית של רקמת הצלקת. שיטת העבודה נועדה להקטין למינימום את הפגיעה ברירית הרחם התקינה. המטרה היא להחזיר לרחם את יכולתו לקלוט היריון ולתמוך באופן תקין בעובר עד ללידה מוצלחת.
האם קיימים סיבוכים לאחר הניתוח?
היסטרוסקופיה כירורגית נחשבת לשיטת טיפול מקובלת, בטוחה ויעילה למדי, אולם סיבוכים עלולים לקרות לעיתים. למשל, ישנו סיכון נמוך לזיהום. דימום קטן עשוי לקרות אך דימום רציני קורה רק לעיתים נדירות. נדיר מאוד שדופן הרחם תנוקב ואם זה קורה, לרוב זה מתרפא מעצמו (במקרים אחרים ניתן לבצע תיקון בניתוח).
יש לציין כי במקרים הקשים של התסמונת, ההידבקויות עלולות לחזור ואז ניתן לשקול לחזור על הטיפול, כלומר לבצע שנית היסטרוסקופיה ניתוחית.
עשוי לעניין אתכם | בדיקת מי שפיר >>
סיכונים ותופעות לוואי של תסמונת אשרמן
תסמונת אשרמן עלולה לגרום לכמה סיכונים ותופעות לוואי, למשל:
- קושי להרות לאורך זמן או לשאת היריון תקין.
- קשיי הפוריות עלולים להוביל למצוקה רגשית, לעיתים דיכאון, קשיי שינה וכדומה.
- מטופלות עם תסמונת אשרמן נמצאות בסיכון גבוה להפלות חוזרות, מה שעלול להיות בעל השלכות פיזיות ורגשיות גם יחד.
- הידבקויות עלולות לשבש את המחזור החודשי, לגרום להפסקות במחזור, שינויים בדימום, לעיתים כאבים מוגברים בזמן הווסת.
- התסמונת עלולה להוביל גם לכאבי אגן. כאבים אלה עלולים להיות ממושכים, כרוניים ומציקים.
- במקרים בהם מטופלות עם תסמונת אשרמן נכנסות להריון, הן נמצאות בסיכון גבוה יותר לסיבוכים, מומים בשליה, לידה מוקדמת.
הקשר בין גרידה לתסמונת אשרמן: מה המטופלות צריכות לדעת?
גרידה היא הליך גינקולוגי מקובל שבו מרחיבים את צוואר הרחם לצורך הפסקת היריון או מסיבות אחרות, כגון צורך בניקוי הרחם. הגרידה יכולה להשלים תהליך של הפלה שלא הושלמה (הוצאת “שאריות” מחלל הרחם), וכן לאפשר לקיחת דגימה למטרת אבחון רירית הרחם מטעמים רפואיים.
נמצא כי גרידה מהווה גורם סיכון בלתי מבוטל להתפתחות תסמונת אשרמן. במהלך הטיפול המגע המשמעותי עם קירות הרחם עלול לגרום נזק לא רצוי ולא מכוון ברירית, המוביל להיווצרות של רקמת צלקת. הסיכון גדל במידה והמטופלת עברה מספר גרידות.
טיפול מקצועי ורגיש בתסמונת אשרמן ביחידת הגיניקולוגיה של TLV
המרכז הרפואי TLV Medical Center הינו מרכז כירורגי רב תחומי מוביל, בפיקוח משרד הבריאות. במקום מבוצעים כל סוגי הניתוחים, כולל כאלה המצריכים אשפוז של עד 23 שעות. בכל הנוגע לטיפול בתסמונת אשרמן, המרפאה מציעה כמה יתרונות חשובים:
- לצוות הגינקולוגים המיומן שלנו ניסיון רב בביצוע הליכים מסוג זה, הן למטרת אבחון והן למטרת טיפול. הניסיון העשיר מאפשר להגיע לרמת דיוק גבוהה ביותר ושיעורי הצלחה מצוינים בטיפול במצבי הידבקויות תוך רחמיות.
- TLV Medical Center גאה בחדרי הניתוח המודרניים, החדישים והמצוידים במיטב הציוד הרפואי. מתקני המרכז נועדו לספק סביבת טיפול אופטימלית, בטיחות מירבית ונוחות עבור המטופלות לאורך כל הדרך.
- אנו מבינים את ההיבטים הרגשיים שמגיעים לא פעם לכדי המצוקה של ממש, המלווים את המטופלות שלנו שאינן מצליחות להיכנס להיריון או סובלות מכאבים עקב התסמונת. הצוות המסור שעומד לרשותכן נוהג במקצועיות אך גם ברגישות. כל התהליך נעשה בשקיפות, בשיתוף המטופלות והאנשים הקרובים להן.
שאלות נפוצות:
תסמונת אשרמן יכולה להתפתח כתוצאה מפגיעה ברירית הרחם. הגורמים השכיחים ביותר המובילים לתסמונת הם גרידה שלאחר הפלה או לידה, ניתוחים למשל לצורך הסרת מיומות או ניתוח קיסרי. סיבות נוספות הן אבלציה (צריבה) של רירית הרחם, במטרה לטפל בדימום חריג של המחזור החודשי וכן התפתחות דלקות באגן או קבלת טיפולי הקרנות באזור האגן.
קשה לומר שישנה דרך מוחלטת שתוכל למנוע בוודאות הידבקויות חוזרות לאחר הטיפול, אך אין זה אומר שגם אין מה לעשות. בהחלט ניתן לנקוט צעדים שיוכלו לעזור בהקטנת הסיכון. כך למשל שימוש בג’ל ייעודי או במדבקות במהלך ניתוח היסטרוסקופי. מטרת הג’ל או המדבקות היא להפריד את קירות הרחם ולמנוע מהם להידבק זה לזה.
ניתן להשתמש בהתקן תוך רחמי או בבלון ייעודי לאחר הניתוח, כדי לשמור על חלל הרחם פתוח ומורחב באופן שמסייע לריפוי המקום. יש אפשרות לקבל טיפול הורמונלי, למשל באסטרוגן, כדי לעודד את התחדשות רירית הרחם. כמו כן, מומלץ למטופלות להקפיד על מעקב רפואי צמוד כדי לזהות בהמשך סימנים של הידבקויות חוזרות.
זיהוי בשלב מוקדם כמו גם הימנעות מהליכים כגון ניתוחים ברחם (במידת האפשר, כמובן), יעזרו להפחית את הסיכון לטראומה נוספת והידבקויות של רירית הרחם.
אכן תיתכן החלמה מלאה מתסמונת אשרמן, אך הדבר תלוי בחומרת התסמונת ובהיקף ההידבקויות. במקרים שבהם התסמונת איננה קשה, טיפול היסטרוסקופי בשילוב עם ליווי רפואי לאחר הניתוח עשויים לשפר לאין ערוך את מצב חלל הרחם ולשפר מאוד את הפוריות.
עם זאת, במקרים חמורים של הצטלקות ברחם טיפול אחד עשוי שלא להספיק. כאמור, ייתכן שיהיה צורך בניתוחים חוזרים. גם לאחר הטיפול חלק מהמטופלות עשויות להתקשות להיכנס להיריון ועלולה להיות הפלה לפני תום ההיריון. רופאי הנשים שלנו עומדים לרשותך, על מנת לקבל חוות דעת פרטנית ולהבין יותר כיצד הטיפול יוכל לסייע לך.
ישנם מקרים שבהם תסמונת אשרמן תהיה תוצאה של רשלנות רפואית. כך למשל בקרב חלק מהמטופלות שלא טופלו בצורה מיטבית בניתוחים קודמים או בגרידה. מטופלות החושדות כי מצבן הנוכחי הוא תוצאה של טיפול לא איכותי אלא רשלני, יכולות להיוועץ עם עורך דין לרשלנות רפואית, בשילוב קבלת חוות דעת רפואית מוסמכת.
זוהי הדרך להבין האם אכן ישנה עילה לתביעה וסיכויי ההצלחה מבחינה משפטית. ככלל, בכל מקרה של רשלנות רפואית, רצוי לארגן את המסמכים הרפואיים הקשורים לתסמונת אשרמן, לסימפטומים ולטיפולים קודמים שקיבלת. המסמכים שיוכלו לעזור יהיו סיכומי אשפוז וניתוח, המלצות רפואיות שניתנו וכיוצא בזה.
על סמך המסמכים ועל סמך חוות דעת רפואית בית המשפט יתייחס לסוגיות כמו אי מתן טיפול סביר, מתן או אי מתן טיפול בזמן המתאים וכדומה.