מהי בדיקת פאפ ומהי מטרתה?
בדיקת פאפ היא בדיקה גינקולוגית נפוצה, המשמשת לאבחון מוקדם של שינויים לא רצויים בתאי צוואר הרחם. הבדיקה, שחשיבותו מרובה, נקראת על שם רופא יווני ג’ורג’ פפניקולאו שפיתח אותה לפני כמה עשרות שנים.
מטרתה העיקרית של הבדיקה היא לזהות תאים חריגים או טרום סרטניים בצוואר הרחם. זיהוי מוקדם מאפשר טיפול מוקדם, ותורם למניעת התפתחות סרטן צוואר הרחם. הבדיקה מתבצעת על ידי איסוף דגימת תאים. התאים נבדקים תחת מיקרוסקופ על ידי רופא המחפש סימנים לשינויים חריגים בתאים. חשוב לציין כי בדיקת פאפ אינה מאבחנת סרטן אלא מזהה שינויים שעלולים להתפתח בעתיד לסרטן. כמו כן, לצד שינויים טרום סרטניים, בדיקת פאפ יכולה לזהות גם מצבים רפואיים אחרים שכדאי לטפל בהם בהקדם, למשל דלקות, זיהומים ומצבים רפואיים אחרים בצוואר הרחם. הבדיקה מוכרת ברפואה כבעלת חשיבות רבה באבחון מוקדם ומסייעת משמעותית להפחתת שיעורי התחלואה והתמותה מסרטן צוואר הרחם בעולם בכלל ובישראל בפרט.
צפו בהסבר מפי המומחה שלנו על בדיקה בדיקה מצילה חיים – בדיקת הפאה
מתי כדאי להיבדק?
מבלי להתייחס למצבה הרפואי של מטופלת כזאת או אחרת, ככלל מומלץ לבצע לראשונה בבדיקת פאפ ולהמשיך עם בדיקות מעת לעת בראשית שנות העשרים. מומלץ להתחיל אף מוקדם יותר, בקרב נשים ונערות פעילות מינית. בנוסף:
- רצוי לנשים בשנות העשרים לחייהן לבצע בדיקת פאפ לפחות בכל שלוש שנים.
- עבור נשים מעל גיל 30 ישנן מספר אפשרויות מקובלות. אפשרות אחת היא לבצע בדיקת פאפ בשילוב עם בדיקת HPV (נגיף הפפילומה) אחת לחמש שנים. אפשרות נוספת היא להמשיך בבדיקת פאפ בלבד אחת לשלוש שנים.
- עבור נשים לאחר גיל 65, ניתן להפסיק לבצע את בדיקות הפאפ אם תוצאות הבדיקות בעשר השנים האחרונות היו תקינות.
- חשוב לציין כי נשים מקבוצת סיכון, כגון בעלות היסטוריה משפחתית של סרטן צוואר הרחם, או מערכת חיסון חלשה, עשויות להפיק תועלת רפואית מבדיקות בתדירות גבוהה יותר.
ד”ר לסקוב: הטיפול בוירוס הפפילומה – כל מה שחשוב לדעת
מתי כדאי לדלג על בדיקת פאפ? מצבים מיוחדים וזמנים נכונים
למרות חשיבותה הרבה של בדיקת פאפ, ישנם מצבים וזמנים שבהם פחות מומלץ לבצע אותה. למשל:
- לא רצוי לבצע בדיקת פאפ במהלך המחזור החודשי. הסיבה לכך שהיא שהדימום עלול להשפיע על איכות הדגימה ולהקשות על פיענוח התוצאות. מצד שני, מומלץ לתאם את הבדיקה לתקופת אמצע המחזור, כשבוע לאחר סיום הדימום.
- מצב נוסף בו יש להימנע מביצוע הבדיקה הוא בזמן הריון. חשוב לציין כי בדיקת פאפ נחשבת בטוחה במהלך ההיריון, אך השינויים ההורמונליים עלולים להשפיע על תוצאות הבדיקה. לעיתים הרופא עשוי להמליץ על ביצוע הבדיקה במהלך תקופת ראשית ההיריון, אך אם אין סיבה טובה לכך מומלץ להמתין עם הבדיקה עד לאחר הלידה.
- אין צורך לבצע בדיקת פאפ אצל נשים שעברו כריתת רחם מלאה (בהנחה שהסיבה לכך אינה קשורה לסרטן). במקרים שצוואר הרחם הוסר יחד עם הרחם הבדיקה מיותרת, אולם מטופלות שעברו כריתת רחם חלקית או בשל מצב טרום סרטני, רצוי לבצע את הבדיקה מעת לעת (לפי המלצת רופא).
איך להתכונן לבדיקת פאפ בצורה מיטבית?
ההכנות לבדיקת פאפ אינן מסובכות אך כדאי להכיר אותן.
- ראשית, כדאי כאמור לתאם את הבדיקה למועד של כשבוע לאחר המחזור החודשי. זמן זה אופטימלי מכיוון שצוואר הרחם נמצא במצבו הטבעי המאוזן, ללא השפעות של דימום או פעילות הורמונלית.
- כיומיים לפי הבדיקה נהוג להמליץ על התנזרות מיחסי מין. כמו כן רצוי שלא להשתמש במוצרים המיועדים לטיפול באזורים האינטימיים, כגון קרמים או תכשירי שטיפה למיניהם.
- יש להימנע משימוש בטמפונים ביום שלפני הבדיקה וכמובן גם לא לפני הבדיקה עצמה.
- ביום הבדיקה מותר להתרחץ כרגיל, אך להימנע משטיפה של הנרתיק.
- רצוי להגיע לבדיקה בלבוש נוח.
- כדאי להגיע למרפאה עם תוצאות של בדיקות פאפ קודמות במידה וישנן.
איך נראית בדיקת פאפ? שלב אחר שלב
בדיקת פאפ איננה ארוכה והיא נמשכת כעשר עד עשרים דקות בסך הכל.
תחילה, תתבקשי להסיר את הבגדים מפלג הגוף התחתון ולשכב על מיטת הבדיקה באופן הדומה למדי לבדיקה גניקולוגית רגילה. תוכלי כמובן לשאול במרפאה על התהליך אם משהו לא מובן, והרופא יסביר על כל שאלה.
בבדיקה עצמה מחדירים בזהירות לנרתיק מכשיר הנקרא ספקולום. הספקולום מרחיב בעדינות את דפנות הנרתיק, כדי שתתקבל גישה טובה ונוחה לצוואר הרחם ולצורך נוחות איסוף הדגימה. פעולה זו איננה כואבת, אך יתכן שתחושי תחושת לחיצה קלה.
לאחר מכן הרופא משתמש במקלון ייעודי לאיסוף תאים מצוואר הרחם. גם פעולה זו עשויה לגרום לתחושת לחץ קלה, אך לא ברמה של כאב ממש.
את הדגימה מניחים על משטח זכוכית או בתוך תמיסת שימור, לקראת העברתה לבדיקת מעבדה. יתכן כי הרופא יבצע בדיקה ידנית נוספת, כחלק מבדיקה גינקולוגית מקיפה יותר.
לאחר הבדיקה
לאחר בדיקת פאפ ניתן לחזור לשגרת ואין צורך בפעולות מיוחדות או במנוחה. נדגיש כי יתכן שתחושי אי נוחות קלה או כאב קל ועמום באזור האגן לאורך כמה שעות. תחושה זו איננה מעידה על בעיה, וצפויה לחלוף מעצמה תוך זמן קצר. לעתים, תיתכן הפרשה או דימום (בהיקף קל) לאחר הבדיקה. זה נורמלי ונובע מהגירוי של צוואר הרחם בזמן איסוף הדגימה. אם הדימום נמשך מעבר ליום או יומיים או שהוא מתחזק במקום להסתיים, פני לרופא המטפל.
מומלץ להימנע מיחסי מין ליום יומיים לאחר הבדיקה או שימוש בטמפונים לפרק זמן כזה. לפני שנסביר על קריאת התוצאות של הבדיקה, נציין כי במרפאה יאמרו לך בתוך כמה זמן את צפויה לקבת את הבדיקות (התוצאות עשויות להתקבל כשבועיים על שלושה לאחר הבדיקה). הרופא יצור איתך קשר כאשר התוצאות תתקבלנה.
עשוי לעניין אתכם: בדיקת מי שפיר בשבוע-16 של ההיריון >>
תוצאות בדיקת פאפ: מדריך לקריאה נכונה
קריאת תוצאות בדיקת פאפ יכולה להיות מבלבלת אם זו הפעם הראשונה שביצעת את הבדיקה. שימי לב כי תוצאות תקינות המכונות בדרך כלל תוצאות “שליליות”. תוצאות אלה הן טובות, ומצביעות על כך שלא נמצאו תאים חריגים בדגימה. זוהי התוצאה הנפוצה ביותר ובמקרה זה, הרופא ימליץ על המשך מעקב שגרתי בהתאם לגיל ולגורמי סיכון.
תוצאות לא תקינות, או “חיוביות”, מצביעות על נוכחות של תאים חריגים. חשוב להבין שתוצאה לא תקינה אינה בהכרח מצביעה על סרטן. ישנם מספר סוגים של תוצאות לא תקינות, כמו כן לעתים הדגימה עשויה להיחשב לבלתי מספקת, מה שמחייב חזרה על הבדיקה. הסיבה היא מיעוט תאים או הימצאות גורמים המפריעים לניתוח התוצאות.
לעיתים מאבחנים בשינויים שפירים בתאי צוואר הרחם. שינויים אלה עשויים להצביע על דלקת או זיהום, ולא בהכרח על מצב טרום סרטני ובמקרים אלה יומלץ על מעקב רפואי לפי הצורך. חשוב להבין כי גם ממצאים חריגים אינם בהכרח מעידים על סרטן, אלא על צורך בהמשך מעקב או טיפול.
קיימות מספר קטגוריות המצביעות על שינויים בתאים, הדורשות תשומת לב:
ASC
שינויים לא טיפוסיים בתאים קשקשיים - מצריכים מעקב נוסף או בדיקות המשך.
AGUS
שינויים בתאים בלוטיים – יש צורך בהמשך בירור. כלומר בדיקות נוספות כגון בדיקת קולפוסקופיה.
LGSIL
נגעים אפיתליאליים בדרגה נמוכה – תוצאה מסוג זה תמשיך עם בדיקות נוספות לשלילת מחלות ממאירות.
HGSIL
נגעים תוך אפיתליאליים בדרגה גבוהה - זהו מצב טרום סרטני בסיכון גבוה.
CIN
נאופלזיה, מצב שמסווג לפי שלוש דרגות חומרה מ-1 עד 3. מצב 3 הוא דרגת החומרה הגבוהה יותר, ויש צורך בטיפול למניעת התפתחות ממצב טרום סרטני לסרטן.
האם בדיקת פאפ בטוחה? כל הסיכונים והיתרונות
בדיקת פאפ נחשבת לבדיקה בטוחה מאוד, כמעט ללא סיכונים ותופעות לוואי. הסיכון העיקרי הוא דימום קל, מה שחולף מעצמו תוך יום או יומיים ללא שום טיפול. במקרים נדירים מאוד עלול להתפתח זיהום קל באזור. סיכון מסוג אחר הוא האפשרות לתוצאה חיובית שגויה. פירוש הדבר הוא מצב שבו הבדיקה מצביעה בצורה שגויה על קיום תאים חריגים, בעוד שבפועל אין תאים חריגים או טרום סרטניים. תוצאה כזו עלולה לגרום לסטרס ולחרדה ולעיתים יבוצעו בדיקות בירור נוספות. מנגד, קיים גם סיכוי קטן לתוצאה שלילית שגויה. זהו מצב שבו הבדיקה לא מאתרת שינויים כמו מצבים טרום סרטניים או שינויים חריגים אחרים. זוהי אחת הסיבות לחשיבות של ביצוע הבדיקה במרכז רפואי עתיר ניסיון ובביצוע בדיקות פאפ באופן סדיר, מדי כמה שנים.
היתרונות בבדיקת פאפ פרטית במרפאת TLV Medical Center
לאחר שהבהרנו על משמעות הבדיקה וחשיבותה, אנו מזמינים אותך לביצוע בדיקת פאפ במרפאת TLV Medical Center . המרפאה הפרטית מעמידה לרשותך את מיטב הרופאים והרופאות, עתירי ניסיון ומיומנות מקצועית. במרכז הרפואי החדיש משתמשים בציוד הטוב מסוגו. חשוב לא פחות, הצוות הרפואי ב TLV Medical Center – כולל רופאות ורופאים מיומנים, המקפידים על רמת שירות גבוהה, אתיקה ומקצועיות לצד סבלנות ואורך רוח בכל בדיקה ובדיקה.
הצוות שלנו ילווה אותך ברגישות, תוך מתן הסברים מלאים על משמעות התוצאות ועל המשך טיפול במידת הצורך. אנו מקדישים זמן לכל מטופלת, כך שתחושי רגועה ובידיים טובות לכל אורך התהליך. בנוסף, ניתן לקבוע תורים לבדיקות בגמישות מרבית, ללא צורך בהמתנה ממושכת. בריאותך חשובה לך? מרפאת TLV Medical Center עומדת לרשותך עם בדיקות וחוות דעת, בדגש על רפואה מונעת ואיכות חיים גבוהה.
שאלות נפוצות:
הבדיקה מאפשרת גילוי מוקדם של תאים טרום-סרטניים, מה שמאפשר טיפול בזמן והפחתת סיכון להתפתחות סרטן צוואר הרחם.
מומלץ לנשים להתחיל מגיל 25 ולבצע את הבדיקה אחת לשלוש שנים, אלא אם כן הרופא ממליץ אחרת.
הבדיקה לרוב אינה כואבת, אך עלולה לגרום לאי נוחות קלה בזמן איסוף התאים.
כדי להבטיח תוצאות מדויקות, יש להימנע מקיום יחסי מין או שימוש במוצרי וגינה יומיים לפני הבדיקה.