ציסטה ברטוליני

ציסטה ברטוליני - תמונת אולטרסאונד להמחשה

ציסטה הינה שק סגור מלא בנוזל שעלול להימצא בכל רקמה או איבר בגוף.

ישנם סוגים שונים של ציסטות אשר לרוב אינן מסוכנות כלל ומכילות נוזל שפיר. אצל האישה ציסטות עלולות להיווצר במהלך ההריון, כתוצאה מזיהום או להופיע ספונטנית. לעיתים הופעת הציסטה מלווה בכאב או עלולה לגרום לדימומים ולתופעות שליליות נוספות ולכן יש לטפל בהן.

ציסטת ברטוליני, ציסטה בבלוטות הברטולין הינה גידול קטן שמתפתח בפתח הנרתיק של האישה

בלוטות הברטולין הן זוג בלוטות קטנות הממוקמות בצידי השפתיים בפתח הנרתיק. הן אינן בולטות וגודלן אינו גדול יותר מסנטימטר. בלוטות אלה מפרישות נוזל שתפקידו לשמש כחומר סיכה במהלך מגע מיני, אותו נוזל זורם מהבלוטה דרך צינוריות לפתח הנרתיק. במקרים בהם הצינוריות נחשמות הן מתמלאות בנוזל ומתרחבות וכך נוצרת הציסטה. לעיתים אותה ציסטה עוברת תהליך דלקתי והופכת למורסה.

בלוטות הברטולין הופכות להיות פעילות רק בגיל ההתבגרות וציסטות בבלוטות שכיחות בעיקר אצל נשים בטווח הגילאים 20-30 הפעילות מינית ומתפתחת רק אצל כ-32% מכלל הנשים. הגורם העיקרי להופעת הציסטה באותן בלוטות הוא לאחר זיהומים חוזרים ונשנים בנרתיק.

האישה יכולה לזהות בעצמה את היווצרות הציסטה כאשר היא חשה נפיחות או בליטה באיזור השפתיים בפתח הנרתיק. כמו כן כאשר המקום כואב נפוח או שקיום יחסי מין מלווה בתחושה של אי נוחות או כאב. במידה וגילתה האישה ציסטה באיזור או נפיחות חשודה עליה  לפנות לרופא הנשים על מנת לאבחן אם מדובר בציסטה ברטוליני.

אם מדובר בציסטה שאינה גורמת לכאב באיזור או לשום סימפטום אחר אין שום צורך בטיפול או התערבות רפואית.  לעיתים אף מדובר במצב נפשי הגורם לחסימת הצינוריות ומעבר הנוזל מבלוטת הברטולין לנרתיק בעת קיום יחסי מין. כאשר הציסטה גדלה היא יכולה לגרום לאי נוחות או כאב בזמן ישיבה, הליכה וקיום יחסי מין ויש לטפלה בהקדם האפשרי – לטפל בכאב ולנקד את הציסטה. כאשר הציסטה הופכת למורסה דלקתית האיזור יהיה אדום, האישה תסבול מכאבים חזקים באיזור וכן הציסטה תבלוט.

האבחון נעשה על ידי בדיקה גניקולוגית פשוטה והטיפול מתבצע על ידי פעולה ניתוחית קצרה ופשוטה שנעשית בהרדמה מקומית.

תהליך הניתוח:

הניתוח מתבצע דרך הנרתיק ולאחר מכן תתבצע אבחנה על מנת למנוע דלקות חוזרות. ההליך עצמו אורך כחצי שעה כאשר במהלכו תוסר הבלוטה ממקומה. במידה ויש צורך לנקז את הציסטה או המורסה הסלקתית במידה והתפתחה- פותחים את הבלוטה ומקים מתוכה את המוגלה ולאחר מכן משאירים בתוכה נקז עד לאחר שהדלקת תעבור – לרוב מספר ימים. כאשר הדלקת עוברת יש לבצע ניתוח נוסף על מנת להסיר את הבלוטה לגמרי.

לפני הניתוח על האישה לצום שש שעות טרום ההליך לבצע בדיקת דם ותפקודי קרישת דם, ולעבור בדיקת אולטרא סאונד ובדיקה כללית על ידי הרופא המנתח. הניתוח עצמו מבוצע כמעט בכל הפעמים בהרדמה מקומית אך ישנם מקרים בהם תידרש הרדמה כללית לצורך ביצוע הניתוח. מדובר בהליך קצר ובאישפוז יום. לאחר ההתאוששות תיבדק האישה בשנית על ידי הרופא המנתח ובאם אין סיבוכים או צורך היא תשוחרר לביתה.

אם בניתוח התבצע ניקוז מורסה על האישה להגיע לבדיקה אצל רופא הנשים המטפל לבדיקה כל יום במהל שבוע על מנת להחליף תחבושת ולבדוק את מצב המקום זאת עד שהדלקת עוברת לגמרי וניתן לבצע את הניתוח להסרת הבלוטה. בניתוח כזה תקבל האישה טיפול אנטיביוטי לעזרה בהחלמת הדלקת.

מדובר בהליך פשוט ומהיר ללא סיכונים וולא תופעות לוואי. לאחר הניתוח על האישה לנוח ולהתאושש. אם היא חשה כאבים חזקים שבוע עד שבועיים לאחר הבדיקה יש לגשת לבדיקה אצל רופא הנשים המטפל ובמידת הצורך לחזור לביקורת אצל הרופא המנתח.

אצל כ38% מהנשים אשר עברו את הניתוח ישנו סיכוי שתחזור הציסטה בשנית.

ציסטה ברטוליני - תמונת אולטרסאונד להמחשה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

ד"ר אמיר שרעבי

ד״ר אלישע אופירם

ד"ר זאב אפרת

ד"ר אבי אברג'ל

ד”ר שקמה בר-און

פרופ' ישראל מייזנר

ד”ר ליאור דרוקר

לקביעת תור פרטי ומהיר

או השאירו פרטים

פרופ' רפפורט הרי

פרופ' הדני משה

פרופ' בן אמיתי

פרופ' אוריאל איתן

ד״ר שלומית קורן

פרופ' שגיא הרנוף

ד״ר רני ברנע

דר' רוברטו שפיגלמן

ד״ר קרן רגב

ד״ר נעה אפרת בן ברוך

ד״ר חובב תבור

ד״ר זאב קציר

ד״ר אבי גולדפרב

ד״ר אהרון מנחם

ד״ר ארנון אגמון

מומחים בגינקולוגיה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

מומחים בכירורגיה פלסטית

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

גינקולוגיה

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם!

כירורגיה פלסטית

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​!

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​